poniedziałek, 27 lipca 2015

Cykoria krem do tortu w proszku

Witam, dziś będzie na słodko. Urodziny synka.I pieczenie tortu było świetną okazją do przetestowania paru produktów.A że jestem osobą lubiącą szybkie rozwiązania więc kremy były z torebki, małemu i gościom smakowało ja mam troszeczkę mieszane uczucia bo nie do końca krem był kremem. Ale co wybrać ,w sklepie za dużego wyboru nie było, a cena tych kusiła 2,39zł za paczkę.W opisie też tanie bo wystarczy 220ml mleka, proszek i miksujemy 3-4minut(.Producent podaje jeszcze drugą opcje przygotowania z masłem,ale goście na progu, więc chce szybko).Na pierwszy ogień idzie krem truskawkowy, zapach po otwarciu, faktycznie truskawkowy, że aż ślinka poleciała.Więc bierzemy się do roboty,mleko schłodzone, proszek wsypany i miksujemy, 4minuty minęły a w garnku zamiast kremu coś o konsystencji nie ubitej bitej śmietany, więc miksujemy kolejne 3minuty i konsystencja zmienia się w coś na kształt kremu.Kosztujemy i o dziwo truskawka zniknęła,został delikatny posmak -ala jogurt truskawkowy.Odstawiamy do lodówki może pod wpływem temperatury zgęstnieje bardziej.Otwieramy śmietankowy, zapach bitej śmietany,ale teraz mądrzejsza dodaje o te 20ml mniej mleka i o dziwo wychodzi lepiej, smak po obróbce przypomina przesłodzoną bitą śmietanę.Chłodziło się ok 10minut.Więc nakładamy na tort, niby konsystencja ok, ale przy nakładaniu krem dziwnie się tak jakby topił,na nożu  od razu po nałożeniu robi się coś przypominające piankę,ale pokrycie tortu od góry to była masakra,krem się po prostu mazał.Więc ogólnie krem który ma być gotowy w 5 minut, w przepisie pisze miksować 3-4minnuty, w praktyce 7minut.Ale nie czepiajmy się minut, może producent inaczej postrzega czas.Smak ogółem ,bardzo słodki, aż troszkę zbyt mdły, konsystencja kiepska, raczej nadaje się do jakiś lżejszych deserów niż tortu.Wiec w skali od 1 do 5 daję 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz